A więc, moje próby wprowadzania na wielkanocny stół czegoś innego niż makowca i sernika z rodzynkami (fuj), enjoy.
CYTRYNOWO-ROZMARYNOWE KRUCHE CIASTECZKA
potrzebujesz:
-225g masła
-100g cukru
-3 łyżki stołowe soku cytrynowego
-1 łyżeczka skórki cytrynowej (dodałam więcej)
-240g mąki
-4,5 łyżeczki zmielonego/posiekanego świeżego rozmarynu
-szczypta soli
-łyżeczka esencji waniliowej / cukru z prawdziwą wanilią
1. Posiekaj rozmaryn. Jeśli jesteś tak niezdarny/a jak ja to chwilkę ci to zajmie.
2. Sparz cytrynę, zetrzyj z niej trochę skórki...
3. ...i wyciśnij sok
4. W dużej misce utrzyj ze sobą masło i cukier dopóki nie uzyskają puszystej konsystencji.
5. Do utartej masy dodaj sok z cytryny, skórkę i wanilię. Ucieraj dalej.
6. W osobnej misce zmieszaj ze sobą mąkę, rozmaryn i sól. Stopniowo dodawaj do masy maślano-cukrowej.
7. Gotowe ciasto zwiń w wałeczki (im większą będą miały średnicę, tym większe będą ciastka), owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut
8. W międzyczasie nastaw piekarnik na 180 stopni
9. Wyjmij wałeczki z zamrażarki, pokrój je w plastry.
10. Plasterki surowego ciasta ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na ok 8-10 minut
11. Daj wystygnąć ciastkom kilka minut w wyłączonym piekarniku, wyjmij je i pozwól stygnąć dalej, póki nie stwardnieją.
12. Przełóż do szczelnego pojemnika/jedz od razu. Et voila! Cudowna ze mnie piekareczka (taki żart. Bo moje nazwisko jest w tym słowie. Śmieszne)
Wesołych świąt!
4 komentarze:
Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia jak smakuje rozmaryn. Aczkolwiek wszystko, co ma w sobie skórkę cytryny uwielbiam, więc z chęcią wypróbowałabym Twój przepis. :)
jej, nie umiem pisać o smakach, ale rozmaryn smakuje najlepiej na świecie, zjem go ze wszystkim
świetny przepis, wypróbuję! co ćwiczysz?
wszystko co nawinie mi się pod rękę i jeszcze więcej, zazwyczaj godzinę dziennie :)
Prześlij komentarz